Vejle Kulturnat 2023

VEJLE KULTURNAT 2023


Den 1. september gæster Culinary Institute By VejleErhverv Vejle Kulturnat.

 

Fra kl. 13-17 vil der på Rådhustorvet blive uddelt smagsprøver på dejlig gammeldags æblekage.

 

Vi hos Culinary Institute ønsker fokus på det store madspild i samfundet.

 

Opskriften tager derfor udgangspunkt i brugen af nedfaldsæbler og rester af hjemmebagt brød for at skabe den perfekte smagsfyldte æblekage.

 

Der vil ligeledes være rig mulighed for at prøve kræfter af med at moste din egen æblemost og teste dit kendskab til æbler.

 

Vi glæder os til at se jer.

 

Opskriften på Culinary Institute By VejleErhvervs æblekage og æblemost


Hvis du er heldig at have en saftpresser eller juicer, er tiden lige nu til at lave lækker hjemmelavet æblejuice. Når man laver æblejuice, ender man med at have ”æblekødet” tilbage som en tør masse. Det hedder pulp. Og det kan man sagtens bruge i en æblegrød. Bare pres kernehusene for sig og undlad at bruge pulpen, der kommer derfra. Hvis du ikke har en juicer, kan du sagtens lave kagen alligevel.

 

I æblekagen her bruger vi tørt brød til at lave raspen. Det kan både være rugbrød, franskbrød eller boller. Du kan opbevare brød, der er ved at blive kedeligt i fryseren, indtil du skal bruge det igen. Så undgår du madspild. Tag det i så fald op nogle timer før, du skal i gang med kagen.


Du skal bruge 

Til 4 personer


Æblemos og most

1 kg æbler (750 g, hvis du ikke laver æblemost samtidig)

85 g sukker (der er stor forskel på, hvor søde æbler er, så smag dig frem til om der skal lidt mindre eller lidt mere sukker i)

2 dl vand

 

Rasp

150 g tørt brød

50 g sukker

 

Flødeskum

2,5 dl fløde

 

Evt. ribsgele eller andet bærgele

 

Sådan gør du


Æblemos og most

1. Skær æblerne i mindre stykker. Gem kernehusene, hvis du også laver juice.

2. Tag 500 g æbler uden kernehuse (750 g, hvis du ikke laver æblemost) og kom dem i gryde med sukkeret og vandet.  Lad det koge i ca. 15 min. til æblerne er helt møre.


Hvis du også laver juice:

  • Imens æblerne koger, juicer du først de resterende æblestykker. Tag pulpen (det ”æblekød” der er tilbage, når du har juicet) og kom det op i gryden til æblemosen og lad det koge med. Tilføj evt. lidt ekstra vand, hvis mosen bliver for tyk.
  • Juice derefter kernehusene.
  • Nyd juicen kold samme dag
  •  

3. Når æblestykkerne er helt møre kan du evt. blende mosen, så den bliver jævn. Sæt derefter æblemosen på køl.


    Æblekage

    4. Blend eller smuldr det tørre brød og bland med sukker.

    5. Rist det i ovnen ved 180 grader i ca. 20 min. Hold øje med at det ikke brænder på.

    6. Pisk fløden til flødeskum.

    7. Saml kagen ved at lægge æblemos og raspen skiftevis, så du får i alt fire lag. Afslut med et lag flødeskum, og pynt evt. med en tsk gele pr. portion.