GastroCrowd
Culinary Institute by VejleErhverv står bag GastroCrowd,
et netværk, som forener gastronomiske entusiaster og fagfolk med en fælles passion for mad.
Netværket er for kokke, køkkenfagligt personale i institutioner og kantiner, samt andre madentusiaster, der ønsker at få ny viden og udvide deres horisonter inden for gastronomi.
GastroCrowd er et fællesskab af madentusiaster, med fokus på at dyrke viden om smag, teknik og innovation. Vores medlemmer repræsenterer forskellige hjørner af madverdenen og skaber sammen en inspirerende atmosfære, hvor ideer kan blomstre.
GastroCrowd er ikke blot et sted for inspiration og vidensdeling, men også en samling af gastronomer, der arbejder med maden som en del af løsningen på de store udfordringer, vi ser i forhold til fx klima, biodiversitet, sundhed og trivsel.
GastroDays er i 2024 gratis at deltage i, da de er en del af projektet KISMET, støttet af Interreg Baltic Sea Region, hvor vi arbejder med bæredygtige og cirkulærer fødevaresystemer – herunder de professionelle køkkeners rolle i overgangen til mere planterige måltider.
Kontakt info@culinaryinstitute.dk, hvis du har nogle spørgsmål.
Vi er i Culinary Institute by Vejle Erhverv glade for at kunne invitere til endnu en række GastroDays i sensommer og efterår 2024. Vi har dato og tema på plads – de sidste detaljer kommer løbende.
Tilmeld dig til annemette@culinaryinstitute.dk med information om, hvilke dage du ønsker at deltage. Du kan også altid tilmelde dig senere.
Tirsdag 17. september kl. 12-16
Tema: Flere lokale råvarer i køkkenet
Sted: Det Lille Økori, Lystrupvej 16, Hedensted
Til denne GastroDay besøger vi Sissel og Anders og deres lille landbrug, hvor de bl.a. dyrker svampe, mikrogrønt og forskellige grøntsager. Vi skal høre om deres lokale produktion og møde en af deres kunder, der viser, hvordan man kan bruge deres friske råvarer i køkkenet.
AFLYST Tirsdag 8. oktober kl. 12-16
Tema: Klog på kartofler
Sted: Culinary Institute by Vejle Erhverv, Lysholt Alle 3, 7100 Vejle
Liselotte Kira Gregers Andersen, også kendt som Kokken på Kanten tager os med i køkkenet og eksperimenterer med forskellige kartoffelsorter og tilberedningsmuligheder.
Tirsdag 26. november kl. 12-16
Tema: Fremtidens kolde bord
Sted: Culinary Institute by Vejle Erhverv, Lysholt Alle 3, 7100 Vejle
Madhistoriker Bettina Buhl giver os et historisk indblik i smørrebrød og den kolde bord. Liselotte Kira Gregers Andersen, også kendt som Kokken på Kanten tager os med i køkkenet og fortolker gamle opskrifter på en ny måde, så de også er relevante i fremtiden - både i forhold til smag og ingredienser.
Der findes efterhånden mange forskellige danske bælgfrugter og andre planteproteiner på markedet, og det er en verden der stadigt udvider og udvikler sig.
Til denne GastroDay vil en af Danmarks største bælgfrugteambassadører, Trine Krebs, dele sin glæde for grønne proteiner. Hun fortæller om mulighederne for at bruge danske planteproteiner i sit køkken, og hvorfor vi skal støtte op om de danskdyrkede råvarer. Derefter går vi i køkkenet og udforsker de danske grønne proteiners potentialer, og hvad de hver især kan bidrage med i køkkenet. Vi slutter af med at nyde resultatet af vores arbejde i køkkenet og deler vores egen viden, erfaringer og udfordringer.
Se video fra dagen
Det kribler og krabler i marts, det er endelig blevet lysere og lunere, og vi trænger til nye sprøde grøntsager. Udvalget af lokale sæsonbestemte råvarer er dog stadig begrænset i det tidlige forår.
Til denne Gastro Day udforsker vi, hvordan vi kan gøre de sidste vintergrøntsager spændende, og hvilke spæde grøntsager der er tilgængelige, som kan tilføre det friske pust, vi savner.
Dorrit Andersen fra Månsson præsenterer de grøntsager, der er i sæson, og fortæller om den lokale grøntsagsproduktion og alle de skønne grøntsager, der dyrkes. Derefter tager kok Morten Rastad os med i køkkenet og viser, hvordan vi kan puste liv i vintergrønt med fermentering og det nye, der spirer.
Dyk ned i krydderiernes fascinerende verden med et spændende oplæg om krydderi som smagsgiver.
Vi har inviteret krydderiproducenten KRYTA til at fortælle om, hvordan de udvikler og producerer deres krydderier og krydderblandinger
Efter oplægget går vi i køkkenet og afprøver forskellige krydderblandinger, der skal elevere simple retter til smagfulde spiseoplevelser.
Vi afslutter dagen med en hyggelig fællesspisning, hvor vi deler smagsoplevelserne med hinanden.
Den 14. maj har vi fået mulighed for at besøge Sinatur Haraldskær og høre om deres arbejde for at blive en bæredygtig virksomhed, og hvordan de med omtanke og planlægning er lykkes at nedbringe madspild. Deres kokke bruger rigtigt meget tid på at udvikle opskrifter, hvor alle råvarer udnyttes til fulde, og samtidig er baseret på de danske og lokale råvarer i sæson. Det skal vi smage på 😊
Samtidig skal vi høre om, hvordan de har omsat ambitiøse strategiske mål for CO2 og madspild til praksis i køkkenerne, og hvordan de måler og vejer deres fremskridt. Du vil møde både hoteldirektør Hasse Bonde-Sterup og køkkenchef Ninna Bundgaard Christensen.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Food Innovation Center under vores fælles Interreg Baltic Sea Region projekt KISMET. Kontakt info@culinaryinstitute.dk, hvis du har nogle spørgsmål.
Se video fra dagen
Vil du være klogere på bælgfrugter i storkøkkener og fødevareindustri?
Til Bælgdag på Dallerupgård får du indblik i de kommercielle og gastronomiske potentialer og udfordringer, der er i bælgfrugtens rejse fra den dyrkes på marken til den lander på tallerkenen.
Du møder erfarne praktikere, visionære igangsættere og kreative madhåndværkere, der belyser bælgfrugten fra alle vinkler, så du er godt klædt på til at udnytte mulighederne og skabe innovative løsninger.
Bælgdagen er spækket med viden og inspiration til dig, der arbejder professionelt med fødevarer i storkøkken, foodservice eller fødevareproduktion.
Du får:
· Indsigt hele værdikæden bag danskproducerede bælgfrugter
· Inspiration til at bruge bælgfrugter i både ny gastronomi og velkendte hverdagsretter
· En lækker frokost og snacks med afsæt i ærter, bønner og nyskabende bælgprodukter
Det hele foregår på østjyske Dallerupgård (lidt syd for Horsens), hvor de danske bælgfrugter dyrkes lige uden for døren.
Kl. 09.30
Kaffe og morgenbrød m. bælgfrugter
Kl. 10.00
Velkomst
Kl. 10.30
I gang med at dyrke bælgplanter
Planteavlerens erfaringermed at dyrke bælgfrugter i Danmark
Kl. 10.50
Afsætning af danske smagfulde bælgfrugter
Anton Storgaard,Produktkonsulent,Hornsyld Købmandsgaard
Arbejdet med at udvikle og afsætte Siriusærten, et dansk alternativ til den importerede kikært
Kl. 11.10
Bælgfrugter i det professionelle køkken – fokus på tilgængelighed og god kvalitet
Mads Herskind,kulinarisk ansvarlig/udvikler, Odense Kommune
Sådan gør du velsmagende bælgfrugter til en delaf kendte hverdagsretter
Kl. 11.30
Mød din bælgplante – guidet tur til en unik afgrøde
Oplev bælgplanterne på hjemmebane og hør, hvad der gørdemtil noget helt særligt
Kl. 12.15
Frokost med bælgfrugter og networking
Smag bælgfrugterne i nye, lækre versioner og mød producenterne bag spændende bælgprodukter
Kl. 13.00
Bælgfrugten – en del af dansk madkultur før og i fremtiden
Bettina Buhl, Det Grønne Museum, og Per Mandrup, Culinary Institute by Vejle Erhverv
Madhistorikeren og Michelin–kokken går på opdagelse i historiens skatkammer af danske bælgfrugter – og henter inspiration til nutidens køkken.
Kl. 14.00
Snack-fest for alle sanser!
Kreative madhåndværkere serverer overraskende og inspirerende snacks med Siriusærten og andre danske bælgfrugter i hovedrollen.
Kl. 15.00
Tak for i dag!
Arrangementet er tilrettelagt i et samarbejde mellem Turbo Plant, Culinary Institute by Vejle Erhverv, Hornsyld Købmandsgaard og Dallerupgård.
Turbo Plant er et kommercielt udviklingsprojekt, der skaber plantebaseret vækst i den danske fødevarebranche. Projektet er støttet af Industriens Fond.
Kontakt info@culinaryinstitute.dk, hvis du har nogle spørgsmål.
ET GASTRONOMISK UNIVERS
Medlemmerne af GastroCrowd spænder over et bredt spektrum inden for det gastronomiske univers. Netværket består af alt fra kokkelever, restaurantejere til bryggere, som i fællesskab deler en flodbølge af viden og skaber inspiration til nye smage og oplevelser. I forbindelse med en af vores tidligere GastroDays fik vi en snak med nogle af deltagerne for at lære mere om deres arbejde og passion for mad.
Hør mere om vores kulinariske nørder herunder.
Andreas Hansen, kokkeelev på Hotel Munkebjerg.
Andreas har arbejdet i restaurationsbranchen siden han var 15 år og elsker at prøve nye smagsarter af. Han er især interesseret i at lære mere om nye gastronomiske måder at inddrage øl på.
Cecilie Færch, kokkeelev på Restaurant Malt.
Cecilie brænder for at skabe noget fra bunden og elsker at arbejde med lokale råvarer, og at få ting til at smage super lækkert. Derudover har hun en sød tand og elsker at arbejde med bær og udvikle desserter.
Jacob Jørgensen, kokkeelev på Hotel Munkebjerg
Med en far som slagter, blev Jacob i en tidlig alder introduceret til madlavning. Hans drømmeråvarer er svampe, da de har mange forskellige anvendelsesmuligheder.
Jens Vincent, souschef på Restaurant Treetop
For Jens ligger hans styrke i det søde køkken, men for ham handler det også om at søge nye græsgange og prøve en masse nyt af. GastroCrowd har været med til at åbne døre og givet ham en masse ny viden.
Michael Skovgaard, ejer af Skovsgaard Deli
I hans forretning har Michael stort fokus på at sælge mad, der er lavet fra bunden. Alt fra det bagte brød til is. Han brænder for at lave god mad, med gode råvarer til selskaber, hvor man får en hjemlig følelse.
Rasmus Refshauge, kokkeelev på Restaurant Leieffroy
Rasmus er vokset op med en familie, der alle har arbejdet med mad, så det har lagt i hans blod, at blive kok. Han brænder for at arbejde med friske råvarer, direkte fra leverandøren og få dem til at smage godt.
Bjarne Taudal, medejer af SEJD - Café og Boutique
Bjarne definerer sig selv som en autodidakt kogemand med fokus på mytologisk gastronomi, hvor fortællingerne fra omgivelserne i Jelling og de historiske monumenter er hans primære inspiration.
Gitte Holmboe, ejer af Bøgedal Bryghus
Gitte brænder for håndværket og at lave det håndarbejde der skal til, for at lave et sublimt produkt. Netværket er med til at udvide hendes horisont og give hende inspiration til nye måder at brygge på.
Jan Asmussen, a la carte kok på Hotel Munkebjerg
Jan har stor interesse i det nordiske køkken og bedst mulig udnyttelse af sæsonens råvarer, hvilket han også har stort fokus på at lære videre til andre.
Jesper Schytte, køkkenchef på Hotel Munkebjerg
Jesper brænder ikke kun for madlavning, men også for at uddanne kommende kokke, slagtere mm. Han er vild med at arbejde med kød, og finde stykker, man ikke bruger så meget normalt.
Morten Rasted, kok og medejer af Restaurant Domestic
Selvom Morten i forvejen besidder en masse gastronomisk viden, så synes han GastroCrowd er et super fedt intiativ, hvor der er mulighed for at dele viden ud og møde andre, der deler samme passion for mad.
Simon Engdal, kokkeelev på Restaurant MeMu
Simon har altid haft en drøm om at blive kok. Han brænder for at lave mad på høj niveau og at give kunderne en god oplevelse. Selvom han er kok har han også en stor interesse i brødbagning.
Cecilie Hundevad Andersen, kok på Svinkløv Badehotel
For Cecilie er GastroCrowd genialt for kokke, som ønsker at få mere viden og kan lære fra sig til andre, der i forvejen besidder stor gastronomisk viden.
Kontaktinformation
Culinary Institute by VejleErhverv
Food Innovation House
Lysholt Allé 3
7100 Vejle
info@culinaryinstitute.dk
+45 20 64 24 62